Cake Pops – kakkutikkarit

Hittileivonnaisten testaus jatkuu – tänään vuorossa olivat Mia Öhrnin kirjasta cake pops eli kakkutikkarit. Hyviähän niistäkin tuli mutta aikaa kului ihan tuhottomasti. Kakkutikkareiden ideahan on, että valmis kakku (tässä tapauksessa suklaakakku) murustetaan ja muruihin lisätään jotain tahnaa (tällä kertaa tuorejuustoa, Mia Öhrnin kirjassa käytettiin lemon curdia ja maapähkinävoita), jonka avulla mössöstä saadaan muovailuvahan sorttista massaa, josta sitten voi muotoilla palloja tai vaikkapa eläimiä tikunnenään. Nämä pallot sitten kuorrutetaan suklaalla ja koristellaan – hyviä koristeluvinkkejä löytyy bakerella.com-sivustolta tai vaikka wieniläisen cake pops -leipomon Facebook-sivulta.

Eli ensin tarvitaan kakku. Tein ihan tavallisen suklaakakun Mia Öhrnin ohjeesta:

100 g voita
60 g vehnäjauhoja
45 g kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
2 dl sokeria
1 dl maitoa

  1. Voitele ja korppujauhota vuoka (tilavuus vähintään 1,5 litraa). Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Sulata voi. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
  3. Vaahdota munat ja sokeri.
  4. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon vuorotellen maidon ja jäähtyneen voisulan kanssa.
  5. Paista kakkua 175 asteessa puolisen tuntia.

Sitten kakun annetaan jäähtyä ja jäähtynyt kakku murennetaan käsin tai tehosekoittimella. Muruihin lisätään tuorejuusto (200 g tuorejuustoa per n. 500 g kakkua). Massasta muotoillaan palloja (tai sydämiä tai ihan mitä vain). Palloista ei kannata tehdä liian isoja, ettei tikkareista tule liian raskaita – muuten ne eivät pysy pystyssä. 10-15 g taikinaa per pallo osoittautui hyväksi määräksi.

Jäähdytä palloja hetki jääkaapissa tai pakasteessa. Tökkää jokaiseen palloon tikku (puolestavälistä katkaistu puinen grillitikku on juuri sopiva), joka on kastettu sulaan suklaaseen – sillä tavalla tikku tarttuu paremmin kakkupalloon kiinni. Jäähdytä taas pakasteessa tai jääkaapissa. Muuten pallo pyörii tikussaan koristelun aikana tai jopa valuu tikussa alaspäin.

Varaa koristeluvaiheeseen paljon styroksia, kukkasieniä tai kananmunakennoja (joihin on pistelty reikiä valmiiksi), joihin voit tökätä valmiit tikkarit kuivumaan.

Kuorrutuksen voi tehdä suklaasta tai vaikka sokerimassasta. Suklaa kannattaa aina temperoida, sillä tavalla siitä tulee kiiltäväpintaista ja se raksahtaa purressa toisin kuin temperoimaton suklaa. Hyvät ohjeet temperointiin löytyy Kinuskikissalta. Ja tätäkään on turha yrittää ilman lämpömittaria.

Meillä oli käytössä tummaa suklaata, maitosuklaata ja valkosuklaata. Kaikkia Pandan levyllinen per sortti. Suklaata kului kyllä paljon, hieman enemmänkin olisi voinut olla. Osan tikkareista koristelin sokerimassalla, niistäkin tuli hauskannäköisiä.

Eli tikkarit siis kastellaan sulaan suklaaseen ja liika suklaa valutetaan varovasti pois (muuten tikkarista tulee liian raskas). Tikkarin annetaan hetki kuivahtaa ennen kuin koristelua jatketaan – strösselit tarttuvat sitten kauniimmin jne.

Helpoin ja tyylikkäin koristelu syntyy melkeinpä tekemällä tikkareihin raitoja värjätyllä valkosuklaalla.

Hauska kuviointi tuli myös valkoisesta sokerimassasta, johon oli tehty raitoja pastavärillä.

Halloween-tikkareita voi tehdä näppärästi valkoisesta sokerimassasta – siitä kaulitaan ohut levy, josta otetaan vaikka juomalasilla pyöreitä kiekkoja. Se vain sitten tikkarin päälle ja poimut haamun alahelmaan. Hammastikulla silmät ja kaari suuksi. Vedä helmaa varovasti suun kohdalta, niin haamu saa hymysuun.

Tikkarien koristelu oli aikaavievää, mutta niistä tuli nättejä! Jos joku vielä kertoisi miten tikut saa pysymään puhtaana, nyt suklaa sotki myös ne…

Hyviä makuyhdistelmiä massaan saisi myös vaikkapa seuraavista:

  • tavallinen kakunpohja & lemon curd
  • suklaakakku & maapähkinävoi

Myös suklaakakku & tuorejuusto -yhdistelmää voisi maustaa vaikkapa mariannerouheella, pähkinärouheella tai sitruunalla.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta

Jätä kommentti