Omenainen bostonkakku

Vietin joulun Itävallassa, ja teki mieli leipoa jotain suomalaista tarjolle joulun kahvipöytään. Mitäs muutakaan, kuin pullaa! Pullalajikkeeksi valikoitu bostonkakku ja väliin halusin kehitellä jouluisen omenatäytteen.

Loppupeleissä en jaksanutkaan sen koommin kikkailla, vaan tein ihan yksinkertaisen täytteen omenahillosta, omenakuutioista, kanelista ja sokerista. Toisen kakun päälle laitoin raesokeria ja toisen päälle lorottelin tomusokerikuorrutetta.

Hyvää tuli ja kaikki meni!

omenabostonkakkku

Omenaboston
(2 kakkua)

Taikina:
5 dl maitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1 ½ rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voisulaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte:
50 g voita
n. 3 dl omenahilloa
4-6 isoa omenaa pieneksi kuutioituna
sokeria
kanelia

Voiteluun:
1 muna

Koristeluun:
raesokeria
tomusokeri-vesiseosta

  1. Sulata voi kattilassa.
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Lisää taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot. Vaivaa vielä hetki.
  3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.
  4. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
  5. Jauhota hieman leivinalustaa ja kauli puolikas taikina suorakulmion muotoiseksi (esim. 30 x 40 cm). Levitä taikinalevylle ensin pehmeä voi, sitten omenahillo ja omenakuutiot ja lopuksi sokeri ja kaneli. Kääri taikina tiukahkolle rullalle kuten korvapuusteja tehdessä.
  6. Leikkaa rullasta 4-5 cm paloja. Jos käytät irtopohjakakkuvuokaa, vuoraa sen pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Lado taikinapaloja vuokaan leikkauspinta alas/ylöspäin. Jätä palojen väliin hieman tilaa, sillä pullat kohoavat vielä reilusti. Peitä vuoka leivinliinalla ja anna kohota vielä hetki.
  7. Voitele kakku munalla ja halutessasi ripottele päälle raesokeria. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kokeile puutikulla kakun keskeltä, onko taikina kypsynyt tarpeeksi.
  8. Toista sama toiselle taikinanpuolikkaalle tai tee vaikka korvapuusteja.

omenaboston

Helloillamme vinkit:

  • Jos keittiössä on vetoa, kohota taikina uunissa. Laita uuni hetkeksi (esim. 5 min.) lämpenemään 50 asteeseen ja napsauta se pois päältä, ennen kuin se kuumuu liikaa.
  • Täytettä voi laittaa hyvinkin reilusti – älä säästele mausteissakaan!
Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta, Suomalainen ruoka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s