Lisää herkkuja à la Austria – Käsespätzle

Jatkanpa nyt minä vuorostani itävaltalaisten perinneruokien sarjaa omalla lempparillani Käsespätzlellä. Tämä on kunnon juustoista lohturuokaa, jota kokkasin sen kunniaksi, että viikoksi peitteisiin vienyt angiina taitaa hellittää. Käsespätzlessä on kyse jonkinsortin itsetehdystä pastasta tai taikinakokkareista tms. ”spätzlestä”, joka tässä tapauksessa on kuorrutettu juustolla. Spätzleä voi tehdä lukemattomia eri versioita – sitä voi maustaa pinaatilla, tuoreilla yrteillä, siitä voidaan tehdä yhdensortin munakasta, tarjota lisukkeena vaikka lihan kanssa ja niin edelleen. Mutta yksi ylitse muiden on kunnon vorarlbergiläinen Käsespätzle, jossa spätzle kuorrutetaan juustolla, maustetaan paahdetulla sipulilla ja that’s it. Tätä herkkua kutsutaan ainakin myös nimellä Käsknöpfle ja kaipa tätä tämänsorttista ruokaa tarjoillaan myös Saksan puolella ja Sveitsissä, mutta minä olen saanut spätzlentekovinkit entiseltä työkaverilta, joka on kotoisin juuri tuolta läntisestä Itävallasta Alppien keskeltä läheltä Sveitsin rajaa.

Yksi hankaluus Käsespätzlen tekemisessä tosin on: siihen tarvitsee erityisen työkalun – Spätzlesiebin tai Spätzlehobelin. Ilman tätä ihmettäkin spätzleä voi tehdä lätkimällä taikinaa jotenkin leikkuulautaa vasten mutta älkää kysykö miten. Täältä youtubesta voi katsoa mallia miten joku Frau Lutz päästelee menemään pelkällä leikkuulaudalla  ja yrittää samaa kotona jos siltä tuntuu. Itävallan lomalta kannattaa napata parilla eurolla mukaan tuollainen siivilä, ei vie paljoa tilaa matkalaukussa.

Käsespätzle

(taikinan ohje on yhdelle hengelle)

100 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
ripaus suolaa
(ripaus muskottipähkinää)
0,5 dl kylmää vettä (tai vähän reilummin)
sipulia
juustoraastetta (voimakkaita juustolaatuja – Emmentalia, Gryereä, Raclettea jne.)
ruohosipulia koristeeksi

Mittaa jauhot kulhoon, lisää suola (ja muskottipähkinä). Tee jauhojen keskelle kuoppa ja riko kananmuna siihen. Sekoita ja lisää kylmä vesi vähitellen, niin että taikinasta tulee tasaista ja suht löysää (taikinan tulisi valua kauhasta isoina tippoina, ks. kuva).

Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan, lisää reilusti suolaa. Älä täytä kattilaa aivan täyteen, muuten vesi roiskuu spätzlejä tehdessä. Kasta spätzlesiivilä kylmässä vedessä ja nosta se kattilan päälle. Kaada taikinaa siivilälle (kuvassa näkyy sopiva taikinan määrä) ja kaavi lastalla taikinaa siivilää vasten, niin että taikina tippuu rei’istä kiehuvaan veteen.

Spätzlet ovat valmiita, kun ne nousevat veden pinnalle. Nosta jonkinsortin lastalla tai siivilällä spätzlet pois vedestä ja valmistaudu seuraavaan spätzlesatsiin, jos taikinaa on vielä jäljellä. Kastele spätzlesiivilää välissä aina kylmässä vedessä, niin taikina ei niin tartu siihen kiinni.

Sulata pannulla nokare voita ja ruskista sipulirenkaat. Siirrä sipulit sivuun ja lisää pannulle spätzlet. Lisää raastettu juusto ja anna sen sulaa täysin ja ruskistua kunnolla, niin että valmiissa Käsespätzlessä on ihania rapeita juustokohtia (nam!). Voit lisätä sipulin jo tässä vaiheessa pannulle tai vasta valmiin annoksen päälle. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

Musiikki: Sound of The Music – My Favorite Things (Julie Andrews)

Advertisements

2 kommenttia

Kategoria(t): Itävaltalainen ruoka, Kasvisruuat, Pääruuat

2 responses to “Lisää herkkuja à la Austria – Käsespätzle

  1. Tämä on ihan nostalgiaruokaa omalta vaihto-opiskelijavuodelta. Kiva, että löysin teidän bloginne, voin käydä täällä haistelemassa wieniläistunnelmia.

    • Moi, kiva että eksyit melko nuoreen blogiimme! Miekin olen monesti vieraillut suolaa&hunajaa:ssa, keep up the good work 🙂 -Reetta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s