Mehevä kurpitsakakku

Tämä kakku sopii mitä parhaimmin syksyn juhliin. Kyseessä on porkkanakakun sukulainen, kurpitsakakku. Leivoin tämän anoppikokelaan luona vieraillessani hänen syntymäpäiväkakukseen, oman puutarhansa kurpitsasta. Löysin ohjeen Yummy Bakerilta (jossa olevat kuvat on stailattu ihanasti, tämä miun kännykkäräpsäisy, jossa kuvausrekvisiittana toimivat tupperware ja nuo ihanan tyylikkäät lautaset, painii vähän eri sarjassa…). Kakku sai paljon kehuja ja maistui allekirjoittaneellekin todella hyvin! Pieni pala tosin riittää, kun kuorrute on niin makeaa.

Muokkasin reseptiä vain hiukan – mielestäni kurpitsa on parempi ensin kuoria, jolloin kypsät kurpitsat voi soseuttaa suoraan uunista tultuaan. Toisekseen, meillä käytettiin pekaanipähkinöiden sisään saksanpähkinöitä, vanilja-aromin sijaan saatavilla ollutta vanilliinisokeria ja appelsiinin kuoren sijaan Dr. Oetkerin appelsiininkuorituotetta (ei ole maksettu mainos, mutta en tiedä mikä tuo on suomeksi). Suosittelen kuitenkin käyttämään tuoretta luomuappelsiinia, jos sellainen on saatavilla, ja aitoa vaniljasokeria tai vaniljauutetta.

Ohjeen mukaan kakkupohjat tulee paistaa erilleen, mikä on siitä kätevä, ettei tarvitse alkaa sahauspuuhiin. Toisaalta, itselläni ei ollut käytössä kahta ihan samanlaista vuokaa, mistä syystä kakusta tuli loppupeleissä vähän vino. Toki se olisi ollut korjattavissa veistelemällä pohjat jälkikäteen saman mallisiksi. Maun kannalta vinoudella ei onneksi ole merkitystä!

Jos käytät silikonikakkuvuokia, pelkkä voitelu riittää. Irtopohjavuoan kanssa kannattaa pohja päällystää leivinpaperilla. Metallisen kakkuvuoan kanssa suosittelen jauhottamista voitelun lisäksi.

 

Kurpitsakakku
Kurpitsakakku

5 dl kurpitsasosetta (n. 1 kg kurpitsasta)
70 g pähkinöitä rouhittuna (esim. pekaani- tai saksanpähkinä)
4,8 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia
4 kananmunaa
3,6 dl sokeria
240 ml rypsiöljyä
2 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria

Kuorrute ja täyte:
100 g huoneenlämpöistä voita
250 g tomusokeria
400 g tuorejuustoa
0,5 appelsiinin kuori / Dr. Oetker appelsiininkuoriaromia

Koristeluun pähkinöitä ja pähkinärouhetta

  1. Valmista sose: Kuori kurpitsa, pilko isoiksi lohkoiksi ja poista siemenet. Aseta lohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 °C:ssa noin 45 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
  2. Sekoita jauhot, sooda, suola ja kaneli keskenään. Valmista taikina vatkaamalla munat ja sokeri omassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vaniljauute sekä huoneenlämpöinen öljy ohuena nauhana samalla vatkaten. Sihtaa munavaahdon joukkoon jauhoseos pienissä erissä. Sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat taikinaan. Sekoita lopuksi kurpitsasose ja hienonnetut pähkinät lastan avulla taikinaan.
  3. Jaa taikina kahteen saman kokoiseen pyöreään voideltuun vuokaan (tai paista pohjat vuorotellen) ja paista 175 °C:ssa noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa.
  4. Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto keskenään. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista. Lisää lopuksi appelsiinin kuori ja tarkista maku.
  5. Täytä ja kuorruta kakku hyvin jäähtyneenä ja koristele pähkinöillä ja pähkinärouheella.
Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s