Hot dogit ja chilinen raparperihilloke

Hot dogit ovat ilmeisesti tällä hetkellä todella pinnalla, ja itsekin tuli juhannuksena kokeiltua, miltä Suomi-lomalleni tuliaisina tuodut itävaltalaismakkarat maistuisivat sämpylän välissä kaikkine lisukkeineen.

image

Hodarisämpylät piti tietenkin itse tehdä, varsinkin kun käytössä oli äidin keittiön yleiskone taikinan vaivaamiseen. Muista tuplata vaivaamiseen käytetty aika, jos teet taikinan käsin. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla vaivata löysähköä taikinaa sähkövatkaimen kierrevatkaimilla, ennen kuin lisäät loput jauhot. Sämpylöistä tuli täydellisiä tällä Herkusta&koukusta napatulla, Helene Johanssonin ohjeella.

Hot dog -sämpylät

5 dl täysmaitoa
75 g tuorehiivaa
12 dl vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl merisuolaa

  1. Murenna hiiva lämpimään maitoon. Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia (käsin vähintään tupla-aika). Anna taikinan levätä kulhossa peitettynä 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina 20 osaan (minulla sämpylöitä tuli 16) ja pyörittele niistä pitkulaisia sämpylöitä. Laita leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota huoneenlämmössä 1,5 tuntia. (Vinkki: Voitele sämpylät maidolla ennen paistamista, saat nätimmän paistopinnan!)
  3. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Chilinen raparperihilloke, jonka reseptin löysin HS:n sivuilta jo vuosia sitten, sopi hodareiden väliin loistavasti!  Muina lisukkeina meillä oli ainakin suolakurkkuja, kuivattua sipulirouhetta, sinappia, ketsuppia ja siskon tekemää coleslawta (raastettua porkkanaa, varhaiskaalia, turkkilaista jugurttia ja mausteita).

Chilinen raparperihilloke

1/2 l raparperipaloja
1 pieni punasipuli
1/2-1 isoa chiliä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl vettä
2 1/2 dl hillosokeria

  1. Kuori raparperit ja saksi pieniksi paloiksi. Hienonna punasipuli. Kuori pala tuoretta inkivääriä ja raasta se. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna puolikkaat.
  2. Laita kattilaan raparperipalat, vesi, hienonnettu chili ja sipuli sekä inkivääriraaste. Kuumenna kiehuvaksi.
  3. Lisää joukkoon hillosokeri koko ajan sekoittaen ja keitä noin 15 minuutin ajan. Jäähdytä puolisen tuntia ja lusikoi puhtaisiin tölkkeihin. Säilytä viileässä.
Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta, Naposteltavat, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s