Pikkujouluruokaa: Bo ssäm

Helloillamme-pikkujouluja vietettiin viime viikonloppuna hyvän ruuan merkeissä. Tarjolla oli korealaista Bo Ssäm -sormiruokaa, eli nyhtöpossua lisukkeineen salaatinlehdeltä nautittuna, joulukuusipizzaa (Herkusta&koukusta bongattu ohje), hittipähkinöitä, joulutorttuja, suklaakuorrutettuja marsipaanitäytteisiä rommiaprikooseja sekä jouluista jäätelöä. Jäätelön, torttujen ja pizzan ohjeet saatavilla pian!

Bo Ssäm -lisukkeita

Bo Ssäm on mainio bileruoka, sillä sen syöminen on sosiaalinen tapahtuma kaikkien kurotellessa eri lisukkeiden perään, eikä emännänkään tarvitse huhkia keittiössä bileiden aikana. Ohje on suoraan Helsingin Sanomien sivulta. Lisukkeet olivat todella hyviä! Varsinkin sinapinsiemenmajoneesi irroitti runsaasti kehuja eräältä vieraalta. Kaisu jäi tosin kaipaamaan jotain teriyakikastikkeen tyyppistä lisäystä. Lisäsimme muuten tarjoiluun myös paistettuja savutofukuutioita.

Bo Ssäm
1,5 kg:n pala luullista possunlapaa (yhtenä tai kahtena viipaleena)

Marinadi:
1/3 dl sokeria
2 rkl karkeaa suolaa

Viimeistelyyn:
2 tl karkeaa suolaa
2 rkl luomuruokosokeria tai ruokokidesokeria

Tarjoiluun:
4 dl keitettyä jasmiiniriisiä (meillä villiriisisekoitusta)
2–3 isoa salaattia, joissa suuret ja taipuisat lehdet (esim. keräsalaatti)
4 punaista chiliä ohuina viipaleina
pikkelöityjä kurkkuja (ks. ohje)
sinapinsiemenmajoneesia (ks. ohje)
inkivääri-kevätsipulikastiketta (ks. ohje)

  1.  Sekoita sokeri ja suola keskenään ja hiero seos possunlihaan. Laita liha uunivuokaan. Peitä tuorekelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
  2. Kaada uunivuokaan kerääntynyt neste pois, kuivaa vuoka ja aseta liha takaisin. Paista 125-asteisessa uunissa 6 tuntia. Valele paiston aikana muutaman kerran lihasta irtoavalla paistoliemellä. Valmistele paistamisen aikana muut aterian ainekset (riisi, salaatinlehdet, chili, kurkut ja kastikkeet).
  3. Ota liha uunista ja laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Sekoita 2 tl merisuolaa ja 2 rkl luomuruokosokeria tai ruokokidesokeria. Hiero seos lihan pintaan. Laita liha takaisin uuniin ja paahda 10–15 minuuttia, kunnes liha on saanut kauniin pintavärin.

Vie liha tarjolle kokonaisena. Käytä tarjoiluvälineinä haarukoita, joiden avulla lihaa voi repiä salaatinlehtien täytteeksi. (Itse kyllä revimme sen haarukalla suikaleiksi ennen tarjoilua, suosittelen.)

Inkivääri-kevätsipulikastike
2 nippua kevätsipulia (noin 10 vartta)
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl riisiviinietikkaa
½ tl suolaa

  1.  Hienonna kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Käytä sekä vaalea osa että vihreää vartta. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja jätä maustumaan vähintään 20 minuutiksi.

Pikkelöidyt kurkut
1 kurkku
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään etikka, sokeri ja suola. Lisää kurkkuviipaleet ja anna maustua vähintään 20 minuuttia jääkaapissa.

Sinapinsiemenmajoneesi
1 ps sinapinsiemeniä (40 g)
¾ dl vettä
¾ dl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 dl majoneesia

  1. Laita sinapinsiemenet, vesi, riisiviinietikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes sinapinsiemenet ovat pulleita ja pehmeitä. Sekoita välillä. Jos seos kuivuu, lisää vettä sen verran, että sinapinsiemenet pysyvät lähes nesteen peitossa. Jäähdytä. (Voit valmistaa siemenet jo hyvissä ajoin, esimerkiksi edellisenä päivänä. Ne säilyvät jääkaapissa pitkään.)
  2. Sekoita sinapinsiemenseos majoneesiin.

 

 

hittipähkinät ja rommiaprikoosit

Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Naposteltavat, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s