Baklavaa persialaisella kokkikurssilla

Sain tänä vuonna mieheltä erittäin mieluisen synttärilahjan: persialaisen kokkikurssin! Kansalaisopiston kurssin vetäjänä toimi todella mukava iranilainen nainen ja oppilaita oli meidän lisäksi vain kaksi, joten tunnelma oli todella rento. Teimme pääruuaksi lammaspataa ja sen lisukkeeksi munakoiso-kesäkurpitsavuokaa ja sahramiriisiä. Lisäksi lautasille päätyi jugurttisalaattia, ja jälkiruuaksi nautimme ihanaa baklavaa.

Kaikki ruuat olivat todella hyviä, mutta pidin erityisesti siitä salaatista, jossa oli yhdistetty pieneksi kuutioitua sipulia, kurkkua ja tomaattia, jogurttia ja hapankermaa, hetken liotettuja rusinoita sekä kuivattuja yrttejä. Ihana makuyhdistelmä! Tarkempi resepti seuraa kenties myöhemmin…

baklava4

Baklavan teossa tuli kurssilla vähän kiire, ja siksi opettajamme näytti meille hyvin yksinkertaisen tavan valmistaa sitä. Persialaisittain baklava makeutetaan ruusuvedellä ja kardemummalla maustetulla siirapilla, toisin kuin esimerkiksi Kreikassa, jossa käytetään tähän tarkoitukseen hunajaa. Opettajamme mukaan kuitenkin ”keitetty hunaja on myrkkyä”. Hän kovasti myös painotti meille joka käänteessä, että raaka-aineet, kuten ruusuvesi, on syytä ostaa nimenomaan persialaisista kaupoista, eikä esimerkiksi turkkilaisista. Nyökyttelimme tottelevaisina vaikka vähän naurattikin. Ruusuvesisiirapin voi keittää etukäteen ja se säilyy pullotettuna jääkaapissa.

Käytimme baklavan tekoon ihan tavallista lehti- tai voitaikinaa, jota täällä voi ostaa kaupan jääkaapista valmiiksi kaulittuna ja rullattuna. Netistä löytyy paljon reseptejä, joissa tämän sijaan käytetään filotaikinaa. Täytteeksi voi laittaa ilmeisesti melkein mitä tahansa hienohkoa pähkinärouhetta, mantelirouhetta tai esimerkiksi kookoshiutaleita. Baklavan voi lisäksi koristella esimerkiksi mantelilastuilla.

Baklava

Ruusuvesisiirappi:
4 kuppia vettä
8 kuppia sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
3 rkl ruusuvettä
2 rkl hillosokeria tai 2 rkl sitruunamehua

Muut aineet:
2 rullaa lehtitaikinaa (2 x 275 g)
250 g pähkinä- tai mantelirouhetta tai kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria
25 g voita
maitoa tai vettä voiteluun

  1. Valmista siirappi: Laita kattilaan vesi ja sokeri ja anna poreilla hiljalleen miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Lisää kardemumma, ruusuvesi ja hillosokeri tai sitruunamehu. Anna kiehua miedosti vielä 20 minuuttia. Siirappi on valmista, kun kylmään veteen pudottamasi tippa siirappia painuu lasin pohjalle eikä hajoa heti. Jäähdytä. Siirappi kannattaa pullottaa – et tarvitse tätä koko määrää nyt, vaan voit säilyttää loput jääkaapissa.
  2. Lämmitä uuni 22o asteeseen. Rullaa lehtitaikinarullat auki (tästä muodostuu kaksi noin A3-paperin kokoista, pari milliä paksua levyä, joiden alla on jo valmiiksi leivinpaperi). Levitä levyille kuvan mukaisesti pähkinärouhe, johon on sekoitettu vaniljasokeri. Asettele rouheen päälle voinokareita. Taittele levyn pitkät reunat keskelle ja sulje käärön päät taittamalle ne käärön päälle. Voitele kääröt vedellä tai maidolla. Tee kuvan kääröihin kuvanmukaisesti viillot, jotka yltävät lähes pohjaan asti. Taittele ylimääräiset leivinpaperit kääröjen alle niin, että leivinpaperista muodostuu ikään kuin vuoan reunat. Paista pellillä uunissa noin 20-25 minuutin ajan.
    baklava1

    Kuva kokkikurssilta, kun kyseinen vaihe jäi kotikeittiössä kuvaamatta.

    baklava2

  3. Valuta juuri uunista otettujen kääröjen päälle reilusti siirappia. Tarkoitus on, että siirappia imeytyy kääröihin joka suunnasta (tämän takia on hyvä, jos leivinpaperista muodostuu reunat, jotka estävät siirappia valumasta pellille. On vaikea arvioida, kuinka paljon siirappia kuluu – ehkä noin 1 dl per käärö.
  4. Voit halutessasi koristella valmiin baklavan pähkinärouheella tai mantelilastuilla.

baklava3

Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Jälkiruuat, Leivonta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s