Tuulihattutehdas

Suomalaisten joulumyyjäisten karonkkaan tuli tuulihattutilaus. Tai no oikeastaan itse ehdotin noita nostalgisia suupaloja. Mielessä ei tietenkään käynyt ollenkaan ajatus, että viime tuulihattukerrasta on varmaankin jo kymmenisen vuotta eikä leivonnaisten onnistuminen ole todellakaan taattu. Tuulihatuistahan aina niin peloitellaan, että pilalle menee ja vaikeeta on, mitä suotta edes yrittämään. Älkää uskoko noita pessimistejä! Hyviä tuli ja helppoja oli, äidin vanhaa luottoreseptiä noudattaen.

tuulihatut

Tuulihatut ovat täydellisiä cocktailpaloja, koska itse leivonnainen ei ole sen kummemmin makea eikä suolainen, vaan kaikki riippuu täytteestä. Ja niitähän piisaa, suklaata, mustikoita, pistaasipähkinöitä ja valkosuklaata, savuporoa, sieniä tai ihan mitä vaan, google on ohjeita pullollaan. Karonkkatilauksen tein lohi-tuorejuustotäytteellä, mutta testierän sisään laitoin ihan vain omaksi iloksi mansikoita ja rahkaa sekä kermavaahtoa. Päälle pistin koristeeksi ruusun terälehden, kun sellaisia sattui kaapissa jostain syystä olemaan.

Tuulihatut

3 dl vettä
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Kiehauta voi ja vesi isossa kattilassa. Hulauta sekaan kerralla vehnäjauhot ja sekoita mössöä koko ajan puuhaarukalla. (Älä missään välissä lopeta sekoittamista.) Jatka vatkaamista sähkövatkaimella niin kauan, että taikina irtoaa kattilan reunoista. Lisää sitten munat yksi kerrallaan jatkuvasti vatkaten ja vatkaa niin kauan, että taikina on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Tämä vatkaaminen kannattaa suorittaa kylmässä vesihauteessa niin tulee nopeammin valmista.
  3. Tuulihatut voi joko nostaa pellille kahden lusikan avulla tai pursottaa kauniisti, jos haluaa nähdä enemmän vaivaa. Makuasia. Pursottaessa kannattaa yrittää välttää tekemästä kovin korkeita huippuja, jotta hattuset paistuvat tasaisesti.
  4. Paista 225 asteessa kymmenisen minuuttia, tarkkaile leivosten väriä mutta älä avaa uuninluukkua tai tuulihatut läsähtävät. Älä myöskään ota niitä liian aikaisin uunista pois tai lättänä tulos on taattu.

tuulihattu

 

Simppeli lohi-tuorejuustotäyte

1 purkki yrttituorejuustoa
1 purkki maustamatonta tuorejuustoa
kylmäsavulohta (määrää en enää muista, kenties 150 g, mutta maistamalla selviää)
nippu tilliä

  1. Sekoita tuorejuustot keskenään.
  2. Hienonna lohi pieneksi silpuksi ja lisää tuorejuustoseokseen.
  3. Silppua sekaan tilliä ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Helloillamme-vinkit:

  • Lopputulos on paljon jauhoista kiinni. Täällä Itävallassa hommaan soveltui parhaiten Billan oma ”Mehl glatt Type W480”.
  • Vaikka tuulihattuja aikoisi tehdä paljon (niin kuin nyt tein tuohon karonkkaan), taikinaa ei kannata kaksinkertaistaa, koska vatkaaminen vaikeutuu.
  • Tuulihatut eivät säily kauan. Parhaimmillaan ne ovat samana päivänä, mutta jääkaapissa vietetyn yön jälkeenkin ne olivat vielä ihan jees. Täytä kuitenkin aina vasta juuri ennen tarjoilua.
  • Lohitäytteen lohen voi korvata myös kylmäsavustetulla poronfileellä. Sitä ei tarvitse paljoa, koska maku on niin intensiivinen.
  • Täyttövaiheessa tuulihatun lakki kannattaa jättää toisesta reunasta hieman kiinni, näyttää nätimmältä.
  • Älä laita tuulihattuihin kovin paljoa täytettä. Kyseessähän on suupala, jonka pitäisi mahtua suuhun ilman että suupielistä tursuaa hattusten sisusta.
Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s