Vaniljakuut ja kanelitähdet – itävaltalaiset joululeivonnaiset

Wienissä leivotaan karjalanpiirakoita ja kotimaisemissa itävaltalaisia pikkuleipiä – helloillamme harrastetaan kulinaarista kulttuurivaihtoa!

Joulunaikaan koko Itävalta mussuttaa pikkuleipiä, ei varmaan ole yhtäkään kotia, jossa ei pyöräytetä annosta pähkinäisiä Vanillekipferl-pikkuleipiä. Hyvänä kakkosena taitavat tulla tähdenmuotoiset Zimtsterne-keksit. Suht työläitä molemmat, mutta maukkaita herkkuja joulukahvipöytään!

Vaniljakuut (Vanillekipferl)
Resepti ichkoche.at

280 g vehnäjauhoja
200 g huoneenlämpöistä voita
100 g pähkinä- tai mantelirouhetta
80 g tomusokeria
8 g vaniljasokeria
tomusokeria ja vaniljasokeria ripoteltavaksi valmiiden pikkuleipien päälle

  1. Sekoita kaikki ainekset nopeasti keskenään tasaiseksi palloksi. Kääri kelmuun ja anna levätä viileässä parisen tuntia.
  2. Lämmitä uuni 170 asteeseen.
  3. Muotoile taikinasta läpimitaltaan 1,5 cm paksuinen tanko ja ota siitä pieniä paloja, joista pyörittelet pellille puolikuita. Yritä tehdä pikkuleivistä suunnilleen samankokoisia, niin että ne paistuvat tasaisesti.
  4. Paista uunissa keskitasolla 10-15 minuuttia. Palavat herkästi!
  5. Sekoita tomusokeria ja vaniljasokeria keskenään ja ripottele siivilän läpi vielä kuumien pikkuleipien päälle seosta paksu kerros.

Vanillekipferln

Helloillamme-vinkit:

  • Käytä vaniljasokeria, älä vanilliinisokeria. Makuero on huima, varsinkin tällaisissa leivonnaisissa, joihin ei tule muita mausteita!
  • Mantelirouheesta tulee vaaleampia puolikuita, saksanpähkinärouheesta erityisen mehukkaita.
  • Monissa ohjeissa taikinaan tulee kananmuna, mutta ilman sitä pikkuleivistä tulee erityisen mureita.

Kanelitähdet (Zimtsterne)
Ohje Dr. Oetker

3 valkuaista
250 g tomusokeria
8 g vaniljasokeria
3 tippaa rommiaromia
1 tl kanelia
n. 400 g manteli- tai hasselpähkinäjauhetta

  1. Lämmitä uuni 140 asteeseen.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  3. Lisää tomusokeri vähitellen siivilän läpi.
  4. Ota valkuais-tomusokerivaahdosta sivuun kaksi kukkurallista ruokalusikallista pikkuleipien koristeluun.
  5. Lisää varovasti joukkoon rommiaromi, kaneli ja vaniljasokeri.
  6. Lisää joukkoon noin puolet manteli- tai hasselpähkinäjauheesta varovasti sekoittaen.
  7. Lisää loput manteli- tai hasselpähkinäjauheesta vähitellen kunnes massa ei enää juurikaan tartu kiinni.
  8. Jauhota leivinalusta tomusokerilla ja kauli taikinasta noin sentin paksuinen levy ja ota siitä tähtimuotilla pikkuleipiä.
  9. Sivele tähtien päälle pullasudilla valkuais-tomusokerivaahtoa (jos se on liian paksua, voit notkistaa sitä parilla vesipisaralla).
  10. Paista 140 asteessa noin vartti – kuorrute ei saa tummua ja pikkuleipien kuuluu olla pohjasta vielä vähän pehmeitä.
Zimtsterne
Helloillamme-vinkit:
  • Itselläni tuo valkuais-tomusokerivaahto ei riittänyt kaikkien tähtien päälle, joten sivelin loppuihin päälle jäähtyneinä valkosuklaata.
  • Säilyvät tiiviisti suljetussa purkissa parisen viikkoa.
  • Kanelitähdet ovat kaiken muun hyvän lisäksi vielä gluteenittomia!
Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Itävaltalainen ruoka, Leivonta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s