Salaisuus on kahdeksikko!

Iltojen pimetessä on fondue-pata otettava esille ja kutsuttava ystävät nauttimaan tuhti illallinen. Ensimmäisen kerran tein juustofondueta nelisen vuotta sitten uudeksi vuodeksi – ostin juustot ja raastoin ne ja tein muutenkin kaiken alusta lähtien sveitsiläisen ohjeen mukaan. Ja pilalle meni. Juusto ei jotenkin sekoittunut ollenkaan viinin kanssa ja makukin oli mitä oli. Siihen jäi fondue-kokeilut vuosiksi ja ostin aina vain valmiita fondue-pusseja. Kunnes löysin Karmelitermarktin sveitsiläisen juustokauppiaan, jolta saa tarkoin varjeltua juustosekoitusta ja perinpohjaiset neuvot, miten fondue onnistuu. Ja varulta vielä puhelinnumeron, jos tulee hätä käteen. Mutta ei tullut tälläkään kertaa, kaikki sujui loistavasti! Tässä tämän maanmainion sveitsiläisen juustofondue resepti suoraan kotisivuilta käännettynä.

Juustofondue (4 hengelle)

800 g juustoraastetta (sekoitus erilaisia kovia alppijuustoja – emmentaler, gruyère jne. – juustokauppias ei valitettavasti suostu kertomaan, mitä hänen sekoituksensa oikein sisältää)
pari valkosipulinkynttä
3,5 dl valkoviiniä (meillä Rieslingiä)
4 tl Maizenaa
1 tl sitruunamehua
1 snapsilasillinen Kirsch-viinaa
pippuria
jauhettua muskottipähkinää

kilon verran hieman kuivahtanutta vaaleata leipää, esim. patonkia
omenaa
päärynää

  1. Hiero valkosipulinkynnellä fondue-padan sisäpintaa ja säästä kynnenpuolikkaat lisättäväksi valmiin fonduen sekaan.
  2. Sekoita juustoraaste ja Maizena hyvin keskenään ja laita pataan.
  3. Lisää valkoviini ja sitruunamehu.
  4. Kiehauta seosta hellalla kunnes juusto on sulanut ja sekoita koko ajan voimakkaasti. Nyt tulee se taianomainen salaisuus, millä fonduen saa onnistumaan: seosta on sekoitettava tekemällä kauhalla kahdeksikkoa – näin juusto ei erotu viinistä, vaan seos pysyy tasaisena. Ja se toimii!
  5. Kun juusto on kokonaan sulanut, voit lisätä lorauksen Kirsch-viinaa mausteeksi. Mutta siis vain lorauksen, koska toisin kuin viinin alkoholi, tämä ei ehdi haihtua niin paljoa seoksesta ja mausta saattaa tulla helposti liian alkoholinen.
  6. Mausta ripauksella muskottipähkinää ja pippuria. Lisää sekaan valkosipulinkynnet, jos haluat.
  7. Nosta pata pöydälle ja pidä seos lämpimänä liekillä, mutta älä anna sen enää kiehua voimakkaasti. Muista sekoittaa välillä (parhaiten se onnistuu samalla kun kastaa leipäpalaa juustoon) ja tee aina kahdeksikko!
  8. Perinteisesti juustofondueeseen kastellaan leipää, mutta Reetan innostamana testasimme myös omenaa ja päärynää. Hyvää oli sekin!

Meillä lurahti toiseen fondue-satsiin vähän liikaa kirschiä ja illan kuvista tuli – noh – vähän tärähtäneitä. Itse fonduesta ei ole ainuttakaan kuvaa, vain sen seurauksista:

Liikaa kirschiä!

Juustofondue on sen verran tuhti ruoka, ettei alkupaloja tai lisäkkeitä kaipaa. Jälkiruoaksi tein kastanjaparfait’n, se oli juuri sopiva kylmä ja kevyt päätös illalliselle. Mutta sen resepti tulee tänne blogiin toisella kertaa, se on sen verran pitkällistä selitystä kaipaava kokoillan projekti.

Helloillamme-vinkit:

  • Leipä kannattaa leikata suuhun sopiviksi paloiksi niin että jokaisessa palassa on sopivasti leivän kuorta jäljellä – silloin palasta saa paremman otteen haarukalla.
  • Fondueen kannattaa käyttää samaa viiniä kuin ruokajuomaksikin – silloin ne täydentävät mukavasti toisiaan.
  • Kuulemma juustofonduen kanssa ei saisi juoda vettä vaan vain viiniä tai mustaa teetä. Ruuansulatus pysyy kunnossa!
  • Jos fonduen rakenne ei miellytä, kannattaa lisätä joko nestettä tai maizenaa. Juustokauppiaan ohjeella rakenne on kyllä ollut joka kerta kohdillaan.

 

 

 

 

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Itävaltalainen ruoka, Pääruuat

2 responses to “Salaisuus on kahdeksikko!

  1. Alkoipa tehdä mieli juustofondueta! Olemme tehneet sitä vain kerran ja päädyimme sellaiseen juustoöveriin, parin päivän ähkyyn, ettemme sittemmin ole uskaltaneet. Jos osaisi syödä kohtuudella? Onkohan se mahdollista? 🙂

    • Itse odotin kamalaa ähkyä, mutta ei sellaista sitten tullutkaan 🙂 Johtuisikohan niistä lukuisista Kirsch-snapseista…

      Meillä oli muuten myös luumua dipattavaksi, luin muistaakseni Sillä Sipulista tämän vinkin ja hyvältä maistui!

      Reetta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s