Sienestäjän sipulikeitto

Facebook-sivullamme esitettiin reseptitoive: variaatio klassisesta sipulikeitosta. Koska toiseltakin suunnalta esitettiin toive kasviskeitosta, ryhdyinkin heti toimeen! Mieleeni tuli heti kuivatut suppilovahverot, jotka olin saanut pari kuukautta sitten lahjaksi. Niiden ja sipulikeiton yhdistelmä kuulosti herkulliselta…

Pikainen googletus paljasti, että idea kuivatuista sienistä sipulikeitossa ei ole mikään uusi. Yhdistelemällä paria eri ohjetta päädyin sitten tällaiseen ratkaisuun, ja pidin keitosta kovasti!

sienestajan sipulikeitto

 

Sienestäjän sipulikeitto

3 isoa keltasipulia
voita
oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 litra lihalientä
2 dl vettä
2 rkl kuivattuja suppilovahveroita
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia
mustapippuria
(suolaa)
vaaleaa leipää viipaleina
valkosipulinkynsi
emmental-juustoraastetta

1. sipuliKuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Mandoliini on tässä kätevä apuväline.

2. Sulata kattilassa voi ja lisää öljy. Kuullota sipuleita voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes sipulit ovat saaneet kullankeltaisen värin ja karamelisoituneet. Loppuvaiheessa voit lisätä lämpöä hieman, jos sipulit eivät näytä vaihtavan väriä.

3. Kun sipulit ovat valmiita, lisää vehnäjauho ja kuullota hetki. Lisää viini ja anna kiehua hetki.

4. Lisää keittoon lihaliemi, laakerinlehdet ja timjami. Murskaa kuivatut suppilovahverot kämmeniesi välissä ja lisää keittoon. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Lisää pippuri ja tarvittaessa suolaa.

5. Paista leipäviipaleet pannulla rapeiksi. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero leipiä kynnen leikkauspinnalla. Nyt voit joko jakaa keiton syville lautasille, laittaa leipäviipaleet keiton päälle, päällystää leivät juustoraastella ja gratinoida keiton grillivastusten alla uunissa. Tai voit vaihtoehtoisesti gratinoida pelkät leivät ja tarjota ne erikseen keiton kanssa.

Vinkki:

– voit käyttää valkoviinin sijasta esimerkiksi kuivaa sherryä
– jos haluat keitosta täysin vegetaarisen version, korvaa lihaliemi kasvisliemellä ja jätä juustokuorrute pois tai korvaa se soijajuustolla

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Alkuruuat, Keitot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s