Mainio pikaruoka – pesto!

Perjantai-illan pikaruoaksi sopii pesto: helppoa ja nopeaa sekä ennen kaikkea tuoretta. Eikä ainesosien taikka määrien kanssa tarvitse olla niin tarkkana, lopputulos maistuu aina herkulliselta! Peston kaveriksi ostin perunagnoccheja (niitäkin voisi tehdä joskus itse, aito italialainen ohjekin olisi), spaghetti olisi tietenkin se klassinen seuralainen ja peston jämät voi sipaista vaikka leivälle mozzarellan tai vuohenjuuston seuraksi.

Perinteinen pesto sekoitetaan basilikasta, pinjansiemenistä, parmesaanista, valkosipulista ja oliiviöljystä sekä maustetaan suolalla ja pippurilla. Pinjansiemeniä olen korvannut myös macadamia-pähkinöillä ja basilikan seuraksi olen laittanut myös rucolaa. Eli melkeinpä mikä vaan käy. Ja mielialan mukaan pestosta voi tehdä enemmän tai vähemmän juustoisen, valkosipulin voi jättää pois tai kehitellä aivan jotain uusia makuyhdistelmiä. Sitruunaa voisi kokeilla. Tai vaikkapa persiljaa? Manteleita? Mitä jos laittaisi sekaan chiliä?

IMG_5793

Pesto (tästä riittää kahden hengen gnocchi/spaghettiannokseen)

1 isohko puska basilikaa
kourallinen pinjansiemeniä
pari kourallista parmesaaniraastetta
1 valkosipulinkynsi
hyvää oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla kunnes ne alkavat tuoksua. Anna niiden jäähtyä.
  2. Raasta parmesaani ja revi basilikanlehdet. Purista valkosipulinkynsi.
  3. Muusaa kaikki ainekset sauvasekoittimella sillä aikaa kun vesi kiehuu ja spaghetti/gnocchit kypsyvät. Valuta tahnan sekaan pikkuhiljaa oliiviöljyä kunnes peston rakenne on sopiva – se irtoaa sauvasekoittimen terästä muttei ole liian öljyistä. Mausta suolalla ja pippurilla. Siinäpä se.

Vinkit:

  • Anna pinjansiementen jäähtyä ennen kuin sekoitat ne muihin aineksiin – muuten rakenne voi kärsiä (kerran kesällä kun oli oikein kuuma, onnistuin tekemään pestosta lähinnä muovailuvahaa kun juusto suli möykyksi).
  • Tässäkin ohjeessa tärkeää on, että ainekset ovat laadukkaita ja tuoreita – hyvä parmesaani ja oliiviöljy ovat kaiken a ja o.
  • Jos kaikkea pestoa ei tule käytettyä kerralla, sitä voi säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa – valuta peston päälle kerros oliiviöljyä niin se ei tummu.
Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Pasta, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s