Kurpitsa-aika jatkuu: Kurpitsa-suklaapalat

Helloillamme on taas leivottu.  Alkuperäinen Martha Stewardin ohje (Non-Finnish speaking readers, click this link for the recipe!) kutsuu näitä nimellä Pumpkin-Swirl Brownies, mutta koska en saanut kunnollisia kiehkuroita aikaiseksi enkä tykkää brownies-sanan käytöstä suomenkielisessä tekstissä, nimesin nämä leivokset Kurpitsa-suklaapaloiksi. Löysin reseptin Sillä Sipuli -blogin kautta.

Tässä leivonnaisessa on tietysti aika monta työvaihetta ja sain sotkettua aika monta kulhoa kaiken tohinan aikana, mutta silti tätä oli hauska tehdä. Kurpitsasose on niin kauniin väristä, suklaata on aina ihanaa sulatella ja eri taikinoita piti tietysti useamman kerran maistella, kun olivat niin hyviä.

Lopputulos kuitenkin hieman hämmensi. Kurpitsa-suklaapalat maistuivat todella hyviltä ja koostumus oli ihanan mehevä, mutta harmillista oli se, että suklaa dominoi makumaailmaa, eikä kurpitsaa tai mausteita juurikaan erottanut kokonaisuudesta. Ehkä kurpitsasoseen mausteiden määrää voisi hieman lisätä.

Kurpitsasoseen voi valmistaa joko keitetyistä tai uunissa paahdetuista kurpitsalohkoista. Itse paahdoin uunissa talvikurpisan lohkoja kuorineen (200 astetta, olisikohan mennyt noin puoli tuntia), ja poistin kuoret vasta pehmenneistä kurpitsalohkoista, jotka sitten soseutin. Ohjeessa on keittoversio. Jos haluat, voit myös ripotella kakun päälle pähkinöitä ennen paistoa.

Marthan ohjeessa on desilitrojen sijasta cup-mitat, joten jos sinulla ei ole cup-mittaa, voit muuntaa määrät desilitroiksi. 1 cup on noin 2,4 dl.

Kurpitsa-suklaapalat

8 rkl suolatonta voita
170 g tummaa suklaata
2 cuppia vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/8 tl cayennepippuria
1/2 tl suolaa
1 1/2 cuppia sokeria
4 kananmunaa
1/4 tl vaniljaa (laitoin 1 tl vaniljasokeria)
1 1/4 cuppi kurpitsasosetta
1/4 cuppia kasvisöljyä
1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
(1/2 cuppia pähkinöitä)

1. Aloita kurpitsasoseen keittämisellä. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet sekä muut hötöt. Pilko kurpitsa kuutioiksi ja keitä vedessä kunnes palat ovat pehmeitä. Surrauta soseeksi sauvasekoittimella. Jos sosetta on enemmän kuin tähän piirakkaan tarvittu reilu 3 desilitraa, voit vaikka pakastaa loput. Sekoita kurpitsasoseeseen öljy, kaneli ja muskottipähkinä.

2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. (Jos et omista piirakkavuokaa, joka olisi tarpeeksi pieni ja tarpeeksi korkeareunainen, tee niin kuin minä kuvassa.)

3. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa välillä sekoittaen.

4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, cayennepippuri ja suola kulhossa. Yhdistä kolmannessa kulhossa sokeri, munat ja vanilja. Vaahdota nämä kuohkeaksi. Yhdistä vaahtoon jauhoseos.

5. Yhdistä nyt puolet taikinasta suklaa-voiseokseen. Lopputaikina sekoitetaan yhteen kurpitsasoseen kanssa. Näin saadaan aikaan kaksi taikinaa.

6. Kaada leivinpaperoituun piirakkavuokaan ensin puolet suklaisesta taikinasta ja päälle kurpitsaista taikinaa. Kaada tähän päälle toiset kerrokset suklaista- ja kurpitsaista taikinaa. Laita sitten veitsi tököttämään pystyyn piirakan nurkkaan ja vetele suoria viivoja taikinoita pitkin, veitsi piirakan pohjaa viistäen. Tarkoituksena olisi saada aikan kaunis marmorointi. Jos käytät pähkinöitä, voi ne nyt ripotella pinnalle.

7. Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa veitsellä paloiksi.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s