Gulassia kylmiin iltoihin

Ilmat kylmenevät ja alkaa tehdä mieli kokkailla pataruokia. Pari iltaa sitten valmistelin naudanlihagulassin ja jätin sen hautumaan siksi ajaksi kun itse hikoilin Fernandon kanssa salsa aerobicissa. Olipa ihanaa, kun ruoka oli valmiina odottamassa. Pataruuat rocks.

Gulassia kannattaa tehdä tupla- tai triplamäärä, sillä sen voi hyvin pakastaakin. Lihaksi valitaan haudutusta vaativa ja sen kestävä ruhonosa. Naudan sijasta voi toki käyttää sikaa tai vaikkapa lammasta.

Lisukevaihtoehdot ovat tietenkin moninaiset: perunat, perunamuusi, riisi, knöödelit, spätzlet, tai sitten vain sämpylä, kuten Itävallassa on usein tapana.

Gulassi on muuten vähän kuin hernekeitto Suomessa – armeijassa pojat ruokitaan ”gulassikanuunasta” 🙂 Tuo kuva on kyllä aika karsee, lopputulos oli oikeasti kivemman värinen.

Naudanlihagulassi

250 g sipulia viipaloituna
500 g naudan lihaa
öljyä
tomaattipyrettä
1,5 rkl paprikajauhetta
1 litra lihalientä
suolaa
pippuria
kuminaa
meiramia
laakerinlehti
valkosipulia
chiliä
vehnäjauhoa
vettä

Kuori ja puolita sipulit, viipaloi ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna öljy padassa ja paista sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Käännä lämpö pienimälle tasolle ja lisää  tomaattipyre ja paprikajauhe. Lämmittele niitä hetki ja lisää kuuma lihaliemi. Lientä voi laittaa ihan reilusti, sitä kuitenkin haihtuu aika paljon haihduttamisen aikana.

Lisää lämpöä ja mausteet: pippuri, kumina, meirami, laakerinlehti, valkosipuli ja chili. Anna kiehua ilman kantta 30 minuuttia.

Suolaa liha ja lisää se pataan ilman paistamista. Jätä pata hautumaan kannen alle joko levylle tai uuniin noin kolmeksi tunniksi. Tarvittaessa lisää vettä. Lopuksi voit suurustaa keiton vehnäjauhovesiseoksella. Keitä vielä tämän jälkeen hetken ajan, jotta jauhot kypsyvät.

Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Itävaltalainen ruoka, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s