Pasta Factory

Kaikkein hauskin tapa pitää illalliskutsut on laittaa vieraat töihin – ei tarvitse paljoa valmistella etukäteen ja kaikilla on hauskaa. Tällä kertaa ohjelmassa oli yrttiricottatäytteisten raviolien teko, seitsemän henkeä sai kyllä niiden näpräämiseen kulumaan tovin jos toisenkin. Reetta toi alkupalaksi kurpitsakeittoa ja salaattiainekset, jälkiruuaksi tein maailman rumimman Matcha-juustokakun mutta onneksi maku oli kohdillaan! Tuo kakkuohje tulee blogiin hieman myöhemmin, keskitytään nyt ensin raviolien tekoon.

Itsetehty pasta

Pastataikinan tein valmiiksi jo ennen vieraiden tuloa tällä Helsingin Sanomien ohjeella, tässä ohje kaksinkertaisena koska syöjiä oli seitsemän:

400 g durum-vehnäjauhoja (italialaisissa paketeissa lukee tipo 00, minulla käytössä oli näitä De Ceccon jauhoja, joita olen joskus raahannut Italiasta – niistä tulee myös täydellinen pizzapohja)
4 kananmunaa
reilu ripaus suolaa
1-2 tl hyvää oliiviöljyä

  1. Tee jauhoista pöydälle keko, jonka keskelle tulee ”kraateri”. Riko tuohon kraateriin kananmunat ja lisää siihen suola ja öljy.
  2. Alusta jauhekeosta varovasti kimmoisa taikina – jos taikinapallo ei millään ota tullakseen, lisää vaikkapa vielä yksi kananmuna (ainakin minun piti niin tehdä). Taikina ei saa tarttua käsiin eikä se saa olla kovin murenevaa sorttia. Ajattele, että siitä on myöhemmin kaulittava sellaista sitkeähköä pastaa, se ei onnistu, jos itse taikinan rakenne ei ole kohdillaan.
  3. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia.

Tämän jälkeen alkaa pastaillan hauskin osa: raviolien teko, jossa kaikki vieraat kantavat kortensa kekoon. Meillä oli apuna  maailman kahdeksas ihme, Tupperwaren Ravioli maker. Ilman sitä vieraat olisivat varmaan kuolleet nälkään tai lähteneet hakemaan pizzaa. Raviolien teko on nimittäin aikaa vievää puuhaa. Felix Baumgartner ehti ponkaista avaruudesta supermieshyppynsä, mutta meillä vaan pyöriteltiin pastaa eikä valoa meinannut olla tunnelin päässä sitten millään. Mutta hyvää oli ja kaikki saivat mahansa täyteen. Tosin pitkän odottamisen jälkeen.

Raviolien yrtti-ricotta-parmesaani-pinjansiemen-täyte:

(Jamie Oliverin kirjasta Kochen für Freunde, taas kaksinkertaisena)

800 g ricottaa
2 keltuaista
4 kourallista raastettua parmesaania
4 kourallista pinjansiemeniä
6 kourallista yrttejä (meillä oli persiljaa, rosmariinia ja basilikaa)
suolaa ja pippuria (myllystä tietenkin)
hyppysellinen muskottipähkinää

Ohjetta ei kyllä oikeastaan olisi tarvinnut kaksinkertaistaa, koska pieniin ravioleihin ei kovin suuria määriä tätä mahtunut – lopun täytteen laitoin pakasteeseen, saa nähdä tuleeko sitä käytettyä joskus tai kestääköhän se pakastamista ylipäätään.

  1. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Tuoksusta tiedät, koska aromit pääsevät valloilleen. Anna pinjansiementen jäähtyä hieman.
  2. Raasta parmesaani. Raasteen ei tarvitse olla mitenkään erityisen hienoa, se on oikeastaan kiva kun täytteeseen jää suutuntumaa.
  3. Pilko yrtit (tässäkin on niin monta kivaa työvaihetta, jotka voi delegoida vieraille – yksi raastaa, toinen pilkkoo, kolmas paahtaa jne.).
  4. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja tarkista maku.

Sitten itse raviolien teko:

  1. Kauli pastataikinasta jauhoitetulla alustalla tasainen suht ohut levy. Laita se maailman 8. ihmeen päälle ja kauli sen verran, että näet missä muottien rajat menevät. Paina sormella varovasti taikinaa syvemmälle koloihin, mutta varo ettei taikina repeä (tässä kohtaa huomaa, kuinka tärkeää oikeanlainen kimmoisa taikina on).
  2. Täytä kolot ricottamössöllä. Älä laita täytettä kuin pieni nokare, muuten kaikki pursuaa myöhemmin ravioleista ulos. Alla olevassa kuvassa täytettä on melkeinpä liikaa.
  3. Kauli taikinasta toinen levy, jonka levität Tupperwaren ihmeen päälle. Sulje taikinan kulmat huolellisesti. Voit vaikka levittää sudilla hieman vettä kriittisiin kohtiin. 
  4. Kauli reippaasti voimaa käyttäen raviolit irti muoteistaan ja nosta ne sivuun odottamaan kattilaan pääsemistä.
  5. Jatka samaan malliin tunnista toiseen (ei vaiskaan, aika nopeasti seitsemän henkeä tämän vaiheen sai taaksensa). 
  6. Jos kaapistasi ei löydy tuota maailman 8. ihmettä, voit muotoilla ravioleja ihan omin kätösin vaikkapa tähän malliin. Varaa vieläkin enemmän aikaa.
  7. Sitten vain valmiit raviolit kiehuvaan, hyvin suolattuun veteen. Keittoaikaa on vaikea sanoa, kannattaa aina välillä maistaa yksi kokeeksi.
  8. Tarjoile voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa. Voisulaa voi maustaa rosmariininoksalla. Buon appetito!

Vinkit & kriittiset vaiheet:

  • Älä laita täytettä liikaa.
  • Taikinalevyjen tulee olla ohuita muttei liian ohuita, ettei levyihin tule reikiä täyttövaiheessa.
  • Taikinalevyjen tulee olla tasaisen paksuja, muuten ravioleista ei saa keitettyä tasaisen kypsiä.
  • Ihan pienet reiät ravioleissa eivät haittaa, taikina ei tursunnut keittäessä pihalle. Isompia voi yrittää korjailla veteen kastellulla sudilla.
  • Ylijääneestä taikinasta voi tehdä seuraavaksi päiväksi tagliatellea, jossa on bonuksena täytteestä siihen tuhrautuneita yrttejä ja parmesaania – suikaleet voi kuivattaa henkarissa: 
Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Pasta, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s