Whoopie Pies & Marshmallow Fluff

Pikakäynnillä Akateemisessa kirjakaupassa mukaan tarttui Mia Öhrnin söpö kirja Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit sekä muut pikkumakeat, josta heti kokeiltavaksi päätyivät legendaariset Whoopie Piet, jotka kuuluvat trendileivonnaisten sarjaan siinä missä cupcaket ja cake popitkin. Joko ohje oli hyvä tai leipuri erinomainen, mutta kekseistä tuli juuri sellaisia kuin kirjan kuvassa (joka on yleensä harvinaista herkkua tässä keittiössä) ja makukin oli kohdallaan – ei liian makeaa vaikka täyte olikin oikeastaan pelkkää sokeria eli italialaista marenkia. Italialainen marenki valmistetaan kuumentamalla valkuaisvaahtoon tuleva sokeriliemi 120 asteeseen, joten tätä ohjetta on turha yrittää ilman kunnollista lämpömittaria. Tuloksena on kiiltävä ja kestävä tahmea marenki, joka maistuu oikeastaan vaahtokarkille.

Whoopie Pies

(50-60 kpl)

Keksipohjat:

60 g huoneenlämpöistä voita
4 rkl rypsiöljyä
2,5 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
210 g vehnäjauhoja
90 g kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa
2,5 dl maitoa

Italialainen marenki:

3 valkuaista
3/4 dl vettä
1,5 dl sokeria
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Keksipohjien valmistus:

  1. Vaahdota voi, öljy ja sokeri.
  2. Vatkaa joukkoon muna ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon vuoron perään maidon kanssa siivilän läpi keskenään sekoitetut jauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola.
  3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pursota taikinasta pieniä (tai isompiakin) kolikoita leivinpaperille. Kekseistä saa tasaisen kokoisia, jos ensin piirtää leivinpaperille vaikka pientä lasia apuna käyttäen ympyröitä pursotusta helpottamaan.
  5. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia (varo ettet polta!). Keksien on tarkoitus jäädä pehmeiksi.

Vaahtokarkkitäytteen valmistus:

(tässä keittiöapulainen tulee tarpeeseen – toinen voi vatkata valkuaisia samalla kun toinen kuumentaa sokerilientä)

 

  1. Erottele valkuaiset teräskulhoon (kiehuvan kuuma sokeriliemi kaadetaan valkuaisvaahdon sekaan, joten kulhon pitää kestää jonkin verran kuumuutta).
  2. Vatkaa jäykäksi marengiksi, lisää vatkatessa joukkoon 1/2 dl sokeria.
  3. Kuumenna samaan aikaan kattilassa vesi ja 1,5 dl sokeria 120 asteiseksi – älä sekoita.
  4. Lisää 120-asteinen sokeriliemi välittömästi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon – tässä on oltava nopea, koska sokeriliemi jähmettyy jäähtyessään nopeasti.
  5. Jatka vatkaamista 5-10 minuuttia kunnes marenki on jäähtynyt kokonaan.
  6. Lisää vatkauksen aikana joukkoon vaniljasokeri.
  7. Täytä jäähtyneet keksipohjat vaahtokarkkitäytteellä.

Täytettä saa olla reilusti! Sitä jäi kuitenkin meillä yli jonkin verran – testaapa vaikka mustikkapiirakan kyytipoikana. Vie kielen mennessään!

Säilytys: ilmatiiviissä astiassa pari päivää.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leivonta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s