Szegedinergulasch

Tämän reseptin olen saanut eräältä varttuneemmalta itävaltalaisherralta, joka vannoi juuri tämän gulassiversion nimeen. Gulassihan on unkarilainen pataruoka, josta on lukemattomia eri versioita. Itse olen yleensä tehnyt naudanlihagulassia (ehkä saan talven aikana reseptin tännekin), mutta tässä Szegedin gulassissa pääraaka-aineina ovat sianliha sekä hapankaali.

Itävaltalaisherra suositteli käyttämään siankylkeä, mutta mielestäni se on aivan liian rasvaista tähän pataan. Käytin tällä kertaa sian lapaa ja se toimi oikein hyvin. Moni saattaa kavahtaa kuminan käyttöä mausteena, mutta täällä päin sen tiedetään auttavan ruuansulatusta, mikä on tietysti tarpeen kaaliruokien kohdalla. Jauhettua kuminaa voi laittaa reilustikin tähän ruokaan, ilman että sen maistaa lopputuloksesta.

Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan käyttämään laardia paistamiseen, mutta itse käytin kyllä öljyä.

Suosittelen erityisesti kaikille hapankaalin ystäville!

Szegedin seudun gulassi

500 g sianlihaa (esim. lapaa)
500 g hapankaalia
2 isoa sipulia
öljyä
suolaa
mustapippuria
tomaattipyrettä
jauhettua kuminaa
2 valkosipulinkynttä
paprikajauhetta (ei tulista)
lihalientä
1,5 dl hapankermaa (esim. smetanaa)
1 rkl vehnäjauhoa

Pilko sianliha kuutioiksi. Jos hapankaali on kovin suolaista tai hapanta, huuhtele sitä kylmällä vedellä. Pilko kaali pienemmäksi. Silppua sipulit ja valkosipulit.

Kuumenna öljy isossa kannellisessa kasarissa tai padassa. Kuullota sipulia öljyssä hetki. Lisää lihat pienissä erissä ja ruskista. Mausta suolalla, pippurilla, kuminalla, tomaattipyreellä ja valkosipulilla. Paistele seosta vielä hetki.

Ota pata pois tulelta ja lisää paprikajauhe. Kaada lihojen päälle kuumaa lihalientä niin, että ne peittyvät. Laita pata takaisin tulelle ja anna kiehua hieman auki olevan kannen alla hiljalleen noin tunnin ajan. Lisää lientä tarvittaessa.

Lisää hapankaali pataan ja anna kiehua keskilämmöllä vielä reilu puoli tuntia. Sekoita jauhot hapankermaan ja lisää seos pataan keittoajan loppupuolella. Sekoita ja maistele maut kohdilleen.

Tarjoa keitettyjen perunoiden kera, tai itävaltalaisittain sämpylän tai sämpyläknöödelin kanssa.

Advertisements

Jätä kommentti

Kategoria(t): Itävaltalainen ruoka, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s