Melkein onnistunut borssikokeilu

Taannoisen Ukrainan visiittini tuliaisina päätin valmistaa itse borssikeittoa. Kokemani perusteella itäeurooppalaiset keitot ovat erinomaisia ja borssi ei todellakaan tee poikkeusta. Lihaseljanka on sitten seuraavana keittolistalla.

Yhdistelin netistä löytämiäni ohjeita ja ihan hyvään lopputulokseen päädyin. Vielä on kuitenkin parantamisen varaa. Ei ainakaan kannata ensi kerralla (vahingossa) kaataa keittoon puolta purkillista tulista savupaprikajauhetta, niin kuin itse tein – maistui vähän liikaa…

Käytin valmiiksi kuorittuja ja keitettyjä punajuuria (huom. ei kuitenkaan etikkapunajuuria!), ja en sitten tiedä paljon se vaikuttaa makuun.

Borssikeitto

400 g naudan keittolihaa (ostin suppenfleischia, en tiedä mikä osa se oli)
2-3 laakerinlehteä
1 persiljanjuuri tai puolikas juuriselleri
suolaa
300 g kaalia
5 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli
2 porkkanaa
2 keskikokoista punajuurta
2-3 rkl tomaattipyrettä
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
paprikajauhetta
sokeria
sitruunamehua
tilliä
smetanaa/hapankermaa

Laita kokonainen keittolihapala, laakerinlehdet ja kolme litraa kylmää vettä isoon kattilaan (itse käytin valurautapataa). Kuumenna kiehuvaksi ja poista pinnalle muodostuva vaahto. Anna kiehua matalalla lämmöllä 2 tuntia. Lisää kattilaan pitkittäin puolitettu persiljanjuuri tai puolikas juuriselleri (itse käytin yhden persiljanjuuren sekä siivun juuriselleriä). Keitä vielä puolisen tuntia.

Tällä välin raasta tai suikaloi kaali ja kuori ja kuutioi perunat. Silppua sipuli ja raasta porkkanat ja punajuuret (jos käytät valmiiksi keitettyjä, suikaloi ohueksi). Hienonna valkosipuli.

Kun lihaliemi on valmis, poista keittoliha, juurekset ja laakerinlehdet liemestä ja lisää sinne kaali ja perunat. Nyt voit lisätä myös suolaa. Kun kaali ja perunat ovat jo hieman pehmenneet, kuullotta pannulla öljyssä (tässä järjestyksessä) sipulit, porkkanat, punajuuret, valkosipuli ja tomaattipyre. Älä kuitenkaan pehmennä vihanneksia liikaa.

Lisää vihannekset pannulta sekä kuutioitu kypsä keittoliha keittoon ja mausta keitto pippurilla, paprikajauheella, sokerilla ja sitruunamehulla. Anna hautua hetken ja maistele – keiton pitäisi olla hieman makeaa mutta myös hieman hapokasta. Lisää tarvittaessa mausteita.

Keiton päälle kuuluu ehdottomasti reilu lusikallinen hapankermaa (smetanaa), ja reilu hyppysellinen tuoretta tilliä kruunaa kaiken! Lisäksi paahdoin pannulla oliiviöljyssä leipäviipaleita ja hieroin niiden rapeaan pintaan valkosipulia. Nam!

Advertisements

2 kommenttia

Kategoria(t): Keitot, Pääruuat

2 responses to “Melkein onnistunut borssikokeilu

  1. Lotta

    Sit kun teet seljankaa niin kutsu mut syömään! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s