Kurpitsavinkkejä?

Iloitsen aina uusista vihannes- ja hedelmäsesongeista. Näin syksyllä on tietysti vaikka mikä sesonki, mutta itseäni kiinnostaa tällä hetkellä eniten kurpitsa! Olen toistaiseksi tehnyt ruokaa vain hokkaidokurpitsasta ja talvikurpitsasta (butternut squash), mutta tekisi mieli kokeilla myös muita lajikkeita. Varsinkin jos löytyisi kivoja reseptejä! Esimerkiksi tämä Jamien resepti menee varmasti kokeiluun…

Ja muistatteko sen Muumi-jakson (jonka katsoin ehkä miljoona kertaa lapsena), jossa Muumimamman kasvimaalle kasvaa jättiläiskurpitsa? Jakson lopussa vietetään juhlaa, jossa on tarjolla jos jonkinmoista kurpitsaherkkua – ne reseptit jos vain saisi! 😉 Tosin lapsena en oikein tiennyt mitä ajatella niistä pidoista, sillä ainoa oma kosketukseni kurpitsaan oli ällöttävä kurpitsapikkelssi…

Sittemmin olen tosiaankin keitellyt kurpitsakeittoa, kurpitsarisottoa ja nyt viimeiseksi kurpitsakvinoahässäkkää (en tosiaankaan keksi parempaa nimeä tähän hätään). Olemme yrittäneet vähentää lihansyöntiä, ja kvinoa on ravintoarvoltaan parempi lisäke kuin riisi tai pasta. Siinä on myös kiva suutuntuma ja mieto maku. Tässä reseptissä on mukavat makuparit: makeahko kurpitsa, sitruunalla maustettu kvinoa, suolainen feta ja tuoreet yrtit. Erinomaisen hyvin maistui ja harmitti, että tuli tehtyä vain kaksi annosta!

Löysin reseptin täältä. Luen erittäin harvoin englannin- tai saksankielisiä ruokablogeja, mutta kurpitsan tapauksessa se kannattaa. Suomessa sitä ei taideta kovin paljon käyttää? Eniveis, unohdin reseptin pekaanipähkinät kaappiin, ja karpaloita ei olisi ollutkaan. Sen sijaan lisäsin fetaa murusteltuna joukkoon. Joten tässä oma versioni:

Kurpitsakvinoahässäkkä

puolikas talvikurpitsa (käsittele kokonainen kurpitsa ohjeen mukaan ja säästä puolet muuta ruokaa varten)
öljyä
suolaa ja mustapippuria
ruokosokeria

2 dl quinoaa (huuhtele hyvin)
1-2 kevätsipulia
kourallinen tuoretta basilikaa
3 rkl extra virgin oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
2 tl hunajaa
Suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Poista kurpitsansiemenet lusikalla ja pilko kurpitsa suupaloiksi. Sekoita kulhossa kurpitsakuutioiden joukkoon öljy ja mausteet (voit laittaa jotain kuivattua yrttiäkin mukaan, itse taisin heittää hieman oreganoa sekaan). Levitä kurpitsakuutiot pellille leivinpaperille ja paista uunissa 20 minuuttia. Ripottele kuutioiden päälle hieman sokeria ja paista vielä 10 minuuttia. Säästä puolet kuutioista jotakin toista ruokaa varten (tai napostele illalla sellaisenaan).

Kurpitsan paistuessa valmista kvinoa sekä maustekastike. Keitä huuhdeltua kvinoaa noin 15 minuuttia ja valuta tiheässä siivilässä. Sekoita tarjoilukulhossa kastikkeen ainekset, eli oliiviöljy, sitruunamehu ja sitruunankuori, silputtu kevätsipuli, mausteet sekä tuore basilika.

Kaada kvinoa tarjoilukulhoon ja sekoita niin, että kastike maustaa kvinoan kauttaaltaan. Lisää kurpitsakuutiot sekä murusteltu feta. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa mausteita tai sitruunamehua. Toimii mainiosti myös lisäkkeenä esimerkiksi kanalle!

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kasvisruuat, Pääruuat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s