After sun -party

Blogin syntymistä ja loman loppumista piti tietenkin juhlistaa jollain tavoin, joten eilen oli ohjelmassa after sun -bileet. Ruokalistalta löytyi seuraavaa:

Kreetanlomalla opitut Kalitsúnia-piiraat

Mansikka-halloumi-salaatti & ruskistetut liljannuput

Vesimeloni-mansikka-granita

Kalitsúnia-piiraat

Kalitsúnia-piiraat ovat mizithra-juustolla ja mintulla täytettyjä suupaloja, joita Kreetalla tarjotaan sekä suolaisina että makeina (silloin piiraiden päälle valutetaan hiukan hunajaa). Opin piiraiden teon kädestä pitäen Kreetan maun järjestämällä ruokakurssilla Vamosin kylässä. Ohje löytyy täältä.

Koska tuota kyseistä juustoa ei täältä meiltäpäin eikä varmasti Suomestakaan löydy, täytteeksi tuli puolet ricottaa ja puolet valutettua rahkaa sekä reilu kourallinen tuoretta minttua Kreetan Maun Merjan vinkkien mukaan. Maku oli tosin alkuperäisiin piirakoihin verrattuna vähemmän hapan. Ehkäpä joukkoon voisi murustella seuraavan kerran vähän fetaakin ja jättää tuon rahkan kokonaan pois.

Tässä vielä pari vinkkiä piiraiden pyörittelyyn:

  • Ohjeesta tulee sellaiset kolmisenkymmentä pientä piirasta, kumma kyllä niistä suurin osa katosi kuuden ihmisen suihin illan mittaan.
  • Mahdollisimman hienoja jauhoja, itselläni oli Italiasta raahattuja pizzajauhoja vielä kaapissa (tipo 00), hyvin onnistui.
  • Piirakoista voi tehdä pitkulaisia tai puolikuita, tärkeintä on että reunat on paineltu hyvin kiinni. Tässä Stella näyttää mallia Vamosissa:

  • Piiraat paistetaan pannulla runsaassa oliiviöljyssä (öljyssä ei sitten säästellä), kannattaa pitää hollilla kantta tai muuta kättä pidempää, koska rasva roiskuu aika tavalla jos täytettä tursuaa piiraista pannulle.
  • Ennen tarjoilua piirakoita kannattaa valuttaa hetki talouspaperin päällä, että enimmän rasvan saa pinnalta pois.

Mansikka-halloumi-salaatti

Mansikka-halloumi-salaatin ohjeen olen bongannut muutama vuosi sitten Gloria-lehdestä. Siitä leikattu lappunen on ties missä, mutta salaatti on sen verran yksinkertainen että eipä siinä paljoa ohjetta tarvita:

6 henkeä söi melkein tämän kaiken:

300 g erilaisia vihreitä salaatteja
100 g rucolaa
400 g mansikoita
2 pakettia halloumijuustoa (á 250 g)
2 munaa
125 g kuorittuja pistaaseja
hiukan vehnäjauhoja

Halloumia kannattaa liottaa hetki vedessä, että enin suolaisuus saadaan pois. Pistaasit rouhitaan mahdollisimman hienoksi jauheeksi (sauvasekoittimesta oli jonkin verran apua mutta lihanuijalla saa melkeinpä parasta jälkeä). Juustosta leikataan reiluja, noin sentin paksuisia siivuja, jotka pyöritellään ensin kananmunassa ja sitten pistaasirouheessa, johon on lisätty hiukan vehnäjauhoja. Leivitetyt halloumisiivut paistetaan runsaassa oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi.

Salaatit ja rucola maustetaan lorauksella hyvää oliiviöljyä ja balsamicoa, päälle tuli vielä tujaus pippuria myllystä. Päälle mansikkalohkoja. Sitten vain sekaan halloumiviipaleet ja pöytään!

Vinkki:

  • Jostain olen joskus lukenut että kananmunan sekaan kannattaa laittaa ripaus suolaa, niin rakenne rikkoutuu paremmin. Totta tai tarua, tuota ohjetta tulee noudatettua.
  • Mansikat kannattaa lisätä vasta lopuksi, kun salaatti on jo maustettu. Jotenkin pippuri ja oliiviöljy eivät vain sovi siihen mansikoiden päälle.
  • Tuo halloumien leivittäminen on kauheaa sotkemista, ei kannatakaan yrittää tehdä niistä kauniita ja saada joka kurviin panerointia. Ei niitä paloja kukaan sitten katso kun salaattilautanen on nenän alla!

Jokeriksi pöytään pääsivät ruskistetut liljannuput, tosi eksoottista! Kreetanlomalla tuli syötyä jokunenkin kesäkurpitsankukka ja lauantain torikierroksella silmään osuivat syötävät liljannuput.

Myyjältä sitten kysyin, mitä niille pitää tehdä ja ohjeeksi sain, että nuput vain ruskistetaan pannulla voissa tai öljyssä ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Jännä maku niissä oli! Reetan mielestä maku muistutti kevätsipulia, minä muistelin niitä ihania kesäkurpitsankukkia. Mutta joka tapauksessa sellainen ”kukkainen” aromi niissä oli.

Vesimeloni-mansikka-granita

Kreetanlomalla tarjoiltiin melkeinpä joka aterian jälkeen vesimelonia ja siitä sainkin ajatuksen, että after sun -bileisiin pitäisi saada jotain melonijälkkäriä. Fanny ja Kaneli -palstalta löytyi sitten tämä raikas granitaohje, joka pääsi nyt testattavaksi. Granita on takuulla helpoin jäätelöohje mitä kotioloissa ilman jäätelökonetta voi tehdä. Ensin vain keitetään appelsiinimehusta, vedestä ja sokerista siirappi, joka sekoitetaan mansikka-vesimeloni-soseeseen. Sitten kulhoon, kansi kiinni ja yön yli pakkaseen. Tästä ”mehujäästä” sitten raavitaan haarukalla hilettä tarjoiluastioihin (koristella voi mintunlehdillä jos haluaa) ja kesän 2012 jälkiruokahitti on valmis!

Ohjeesta tuli reilusti granitaa, puoletkin olisi riittänyt. Lopputuloksessa maistui kyllä lähinnä vesimeloni, ei noista mansikoista tai appelsiinimehusta oikein makua antamaan ollut. Mutta hyvää silti! After sun -versio sai hiukkasen potkua lurauksesta limoncelloa.

Ettei bileet olisi menneet ihan syöpöttelyksi, ennen jälkiruokaa kokosimme porukalla aasin. Tai no siis aasin pään. Tästä designihmeestä tulee makuuhuoneeni lamppu, kunhan vain ensin saan raahattua itseni Ikeaan ostamaan siihen jalan. Aasin askarteluun menee valmistajan mukaan sellaiset viisi tuntia mutta me saimme porukalla taideteoksen valmiiksi reilussa kahdessa tunnissa!

Juomasuositus: rakia ja proseccoa vuoronperään ja sekaisin

Musiikki: 

Ψαραντωνης – Τιγρη

Жанна Агузарова – В городе моем

حكيم – ياما قالو

Advertisements

3 kommenttia

Kategoria(t): Alkuruuat, Jälkiruuat, Kasvisruuat, Leivonta, Naposteltavat, Pääruuat, Salaatit

3 responses to “After sun -party

  1. Naminami -jään seuraamaan kivaa blogianne:) Ja miten hieno aasin pää -voiko ihan tavallisesta paperista tuommoisen taitella?

    • kaisuk

      hienoo Henna, testailehan meidän reseptejä siellä kotipuolessa! 🙂 Tuo aasi on sellaista vähän tavallista paksumpaa paperia, yksi arkkitehtitoimisto Wienissä http://www.divany.at valmistaa noita, ostajalle tosin jää se työläin osa eli kokoaminen… siinä oli sellaiset 70 liimattavaa liitosta. Vielä pitäis Ikeasta käydä ostamassa lampunjalka, niin kokonaisuus olisi valmis!

  2. Paluuviite: Mustikka-pekoni-salaatti « Helloillamme

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s